Beacon

Anne Frankplantsoen

Het Beacon-project is ontworpen door drie bevolkingen in drie verschillende landen. De bewoners van Jyvakskyla in Finland, de bewoners van Eindhoven én bewoners uit Lyon Frankrijk. Een bijzonder internationaal project dus, dat doorreist naar de lichtfestivals in deze steden. De drie groepen kozen op hun manier om met het project om te gaan. Craig Morrison, kunstenaar en aanjager van Beacon, vat het mooi samen: ‘Elk experiment biedt unieke uitdagingen, verschillende talen en verschillende ambities. De drijfveer voor Beacon is om bewoners te stimuleren om na te denken over het gebruik van verschillende bewuste materialen. Het project mag duurzamere keuzes in huiselijke omgevingen aanmoedigen.’ 

De bewoners van iedere stad helpen het project te bouwen; ze kunnen iets unieks aan te passen of creëren. Het kunstwerk heeft samenwerking nodig om te kunnen bestaan. Zonder lokale handen, bloeit Beacon veel minder mooi. Craig Morrison: ‘Ik probeerde een manier te bedenken om mensen samen te brengen om het ontstaan ​​van lichtfestivals te vieren. Het brengen van volkselementen die tijd en locatie specifiek zijn, vind ik erg interessant. Kunst en cultuur zijn krachtig en kunnen een dialoog aangaan met burgers. Zoals Joseph Beuys (Duitse beeldend kunstenaar) geloofde, is iedereen een kunstenaar, en sociale kunsten kunnen sociale verandering geven. En nu, meer dan ooit, moeten we dat proberen.’

Op locatie zal de bezoeker gevraagd worden onderdeel te worden van Beacon door de verlichte bal-elementen draaiende te houden. Bezoek Beacon, de verlichte dome en wordt actief onderdeel!

 

 

Read more
Read less

" H e t k u n s t w e r k i s g e m a a k t d o o r s a m e n t e w e r k e n m e t E i n d h o v e n a r e n . Z o n d e r d e E i n d h o v e n a r e n z a l d e B e a c o n n i e t g l o w e n . "

Over de kunstenaar

Craig Morrison

Craig Morrison is een kunstenaar en festivaldirecteur. Hij raakte meer en meer geïnteresseerd in het introduceren van duurzame manieren van werken. Daarbij is hij initiator van vele samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars uit verschillende disciplines. Dit leidt tot interessante en meeslepende resultaten en prachtige interacties tussen veel andere kunstenaars en studenten. Het ontwikkelen van beeldende kunst in de openbare ruimte met behulp van licht en technologie staat centraal in zijn projecten. ‘Kunst weerspiegelt wie we zijn. Het voedt onze geest en maakt ons rijker. Kunst is iets dat positieve verandering in het leven van mensen kan brengen. Gerhard Richter zei: ‘Kunst is de hoogste vorm van hoop’. Ik ben het met hem eens.’

Over de kunstenaar

Ateliermcfw

Ateliermcfw, een ontwerpbureau uit Eindhoven bestaande uit twee vormgevers Marvin Corneille en Frank Willems, is door Craig Morrison gevraagd een ontwerp te maken voor het internationale project Beacon.
Voor Beacon hebben zij zich laten inspireren door het dynamische en innovatieve van de stad Eindhoven. Hiermee wordt de snelheid, de beweging, de technologie en de diversiteit bedoeld. Al deze componenten, gekoppeld aan de oorsprong van Beacon, in de stad Jyväskylä in Finland, resulteert in een lichtkunstwerk waar interactie en groepsdynamiek een grote rol spelen. Middels een dans wordt Beacon ingestart en wordt een begin gemaakt aan een groot weefkunstwerk. Door sociale interactie en inzet van de leerlingen van het ROCTerAA en studio Kim Haagen, heeft Beacon een hoekig exterieur gekregen waar de lijnen verlicht worden middels black light.
Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!