The Ballroom

The Ballroom

De sociale cohesie tussen onbekende individuen binnen openbare ruimte is door de pandemie sterk gedaald. TEAM IGNITE, Tim de Jong en Philip Ross zoeken met het lichtkunstwerk “Ballroom” naar het gevoel van verbondenheid tussen de bezoekers van GLOW om die sociale cohesie weer aan te wakkeren.

Zij nodigen u uit om een kijkje te komen nemen in onze moderne balzaal die zich bevindt in de Markthal. Daar heeft u niet alleen de mogelijkheid om met elkaar te dansen maar ook met 12 stralende dansers. Deze dansers, in de vorm van lichtstralen, zijn sierlijk op zoek naar een danspartner die met hen op de muziek van het studenten orkest Quadrivium een dans wil wagen.

De bezoekers worden anoniem gedetecteerd door middel van infrarood beeldvorming. Zo kiest de lichtstraal willekeurig zijn partner. Dit gebeurt allemaal real-time met dank aan het geavanceerde sensor systeem verstrekt door de TU/e Crowdflow Research Group. De lichtstraal zal de gekozen danspartner volgen op een manier dat er een dans ontstaat tussen de twee. Het gevolg is een ware balzaal feestelijk gevuld met kleur, muziek en dans. Zo hopen we samen met u de verbondenheid waar we met zijn allen zo naar verlangd hebben weer te mogen ervaren.

Dit project nam deel aan de Crowe Talent Award 2021.

Read more
Read less

About the artist

TEAM IGNITE, Philip Ross & Tim de Jong

TEAM IGNITE is opgezet in 2016 als commissie van studie-verenigingen Lucid (Industrial Design) en CHEOPS (Bouwkunde) om een installatie te maken voor GLOW 2016. Na dit eerste jaar, kwam de commissie tot zijn einde maar de studenten waren nog niet klaar om het ontwerpen met licht los te laten. Om door te kunnen gaan besloten zij een TU/e Innovation Space team te worden. In 2018 presenteerde ze “Loop” een installatie die fungeerde als pilot voor de in 2019 gepresenteerde installatie “Hypar” dat bestond uit lichtgevende blokken.

In september 2020 besloot TEAM IGNITE dat het tijd was voor iets nieuws en een nieuwe generatie werd opgezet. De afgelopen anderhalf jaar is deze generatie, bestaande uit 15 studenten van verschillende faculteiten, bezig geweest met het formuleren van een nieuwe missie en visie. Vol trots presenteren zij dit jaar “the Ballroom”, een installatie gerealiseerd met de tracking infrastructuur van de TU/e Crowdflow Research Group van prof. dr. Federico Toschi met dr. Alessandro Corbetta. De installatie is ontwikkeld samen met Philip Ross, hij deelde zijn kennis en ervaring met het designs van licht voor grote groepen mensen; wanneer u “Ballroom” goed zult bekijken zult u invloeden van Philips werk “Gibson” (2018) kunnen herkennen.

TEAM IGNITE (Tim de Jong, Lynn Visser, Timon Adriaanssen, Samuel Oosterholt, Thom Smits, Jente Vermeer, Floris Thoonen, Maarten van den Elshout, Tianyi Chen, Tristan Trouwen, Noortje van Velzen, Quinn van Rooy, Ymke Verspui, Robbie Melaet, Katja van Weert)

Concept: Philip Ross en Tim de Jong.

Partners: Crowdflow Research Group, Studio Philip Ross, ESMG Quadrivium

Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021. Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.Projects. 2021.
Projects. 2021.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!