Magnetic Moments
Magnetic Moments
Even. Een oogwenk. Een blik. Je kijkt. Dichterbij. Je nadert het veld van de aantrekkingskracht. Verbazing. Vreugde. Gehypnotiseerd dwalen je gedachten af. In het hier en nu van het moment zet Kazerne de kracht van de verwondering in om even los te komen van de dystopische dagelijkse werkelijkheid. De emoties van verwondering, die zich bevinden in het moment tussen niet-langer en nog-niet, kunnen leiden tot inzicht in wat ons tot nu toe is ontgaan.
Filosofe Genevieve Lloyd: ‘Verwondering, in zijn vele verschijningsvormen, heeft gezorgd voor een intellectuele ruimte – een tijdelijke pauze – die de vernieuwing van actief, fantasierijk, emotioneel geëngageerd denken bevordert. Het is afhankelijk van, maar gedijt ook bij de afwezigheid van zekerheid.’ 1 Zij ziet verwondering samengevat als bijzonder nuttig om grip te krijgen op de grootste onzekerheden van onze tijd, zoals de antropogene klimaatverandering, en voor het ontwikkelen van politieke standpunten daarover.
Laat je meeslepen door de contemplatieve (licht)kunstwerken, soundscapes en scenografie. Dompel je onder in het magnetische moment en laat je verleiden om vrij te associëren en vol energie de uitdagingen van dit tijdsgewricht tegemoet te treden. Aantrekken, afstoten. Spanning en ontspanning. Een onlosmakelijk verbonden krachtenveld. Zoals het kloppende hart het hoofd voedt.
Toegang gratis. Om te genieten van koffie, lunch, borrel, diner, de GLOW-special of een hotelkamer is een tijdige reservering via www.kazerne.com aan te bevelen.
Curator
Annemoon Geurts
Scenography
Rive Roshan
Soundscape
Lumus Instruments
Featuring
Juul Hagemeier, Niels Hoebers, Lumus Instruments, Rive Roshan, Studio Toer, Lucas Zito
Over de kunstenaars
Ontwerper Juul Hagemeier creëert objecten die de zintuigen prikkelen en een mindful leven aanmoedigen. Met haar ontwerpen beoogt ze anderen te inspireren en voeden met nieuwe ideeën die verband houden met het persoonlijke welzijn. Met de nadruk op eenvoudige geometrie en simpliciteit verbindt haar werk het fantasierijke met het praktische, wat resulteert in een unieke esthetiek. Hagemeier studeerde in 2022 af aan het Maastricht Institute of Arts. Momenteel runt ze haar eigen designstudio in Eindhoven. Niels Hoebers is een videokunstenaar gespecialiseerd in Stop motion animatie. Met zijn nieuwe project Slow Stories – video's zonder begin of einde, gemonteerd in een oneindige loop – verkent hij de grenzen binnen Film, Kunst & Tijd. Deze animaties zijn speciaal gemaakt om off grid afgespeeld te worden, als contrast met onze dagelijkse online video consumptie vol hyperactieve eyecandy. Slowstory beoogt een intieme relatie met de kijker te creëren, door deze te laten wegdromen en verwonderen in de verbeeldingskracht.
Lumus Instruments creëert structurele en interactieve lichtinstallaties. Architect Julius Oosting en ontwerpers Timo Lejeune en Timothy Hendriks ontwikkelen, ontwerpen en engineeren modulaire lichtinstallaties en besturingssystemen, die ingezet kunnen worden voor artistieke lichtervaringen. Eerdere projecten variëren van kunstinstallaties voor lichtfestivals tot scenografie voor muziekfestivals en concerten en immersieve audiovisuele live performances. Rive Roshan is een samenwerking tussen Ruben de la Rive Box en Golnar Roshan. De studio maakt objecten en installaties die spelen met perspectief, ruimte en vergankelijkheid. Geïnspireerd door architectuur en de mogelijkheden met materialen zoekt Rive Roshan naar een visueel sublieme beleving, met licht en kleur in de hoofdrol. "Onze rol als kunstenaars en
ontwerpers is om mensen een nieuw en inspirerend perspectief te bieden richting een vooruitstrevende toekomst.
Studio Toer is een multidisciplinaire studio met een focus op kinetische- en lichtkunst. De studio werd in 2011 opgericht door Castor Bours en Wouter Widdershoven. Hun werk kenmerkt zich door een onderzoekende en experimentele houding waardoor zij binnen het brede scala van design op zowel technisch als esthetisch gebied grenzen verleggen. De interactieve ervaringen en lichtkunstwerken van Studio Toer krijgen wereldwijd aandacht en worden alom geprezen. Sinds zijn studie aan Design Academy in Eindhoven richt Lucas Zito zich op nieuwe toepassing van ecologische en gerecycleerde materialen. Hij specialiseerde zich in het 3D printen van bioplastics, een materiaal dat zich goed leent voor het maken van unieke producten. De ontwerpen van Zito kenmerken zich door hun tijdloze schoonheid, en aandacht voor functionaliteit en duurzaamheid.