De kaars

De krachtigste laser ter wereld

Tussen 22:30 uur en 23:00 uur wacht er een speciaal moment op je, waar GLOW Eindhoven zich heel even in de verte manifesteert met een groene laser. Dit is het signaal dat het lichtfestival bijna tot een einde komt voor de avond. Van Utrecht tot Maastricht en van Bergen op Zoom tot Krefeld (Duitsland), kun je getuige zijn van een visueel hoogtepunt. De straal reikt maar liefst tot 10 kilometer hoogte en is te zien tot wel 80 kilometer afstand. High-tech bedrijf TRUMPF produceerde de krachtigste laser ter wereld om haar 100-jarige bestaan te vieren. 

Heb jij een glimp opgevangen van de laser? Leg dit bijzondere moment vast, deel je foto op Instagram en Facebook en vergeet ons niet te taggen @gloweindhoven en @TRUMPF. Laat ons weten waar je was, we zijn nieuwsgierig naar iedereen die de laser heeft gespot. 

Read more
Read less

FACTS

Laag energieverbruik
Het groene licht wordt gegenereerd door een laser met een vermogen van drie kilowatt. Deze laser is bijzonder energiezuinig. Met een uur draaien, verbruikt hij ongeveer evenveel energie als acht mensen die tegelijkertijd hun haar föhnen.

Ongeveer 35 experts in actie
Bij het project waren ongeveer 35 laserspecialisten, veiligheidsexperts, ontwerpers en andere deskundigen betrokken. Naast de laserspecialiteit die TRUMPF inbrengt, vereist het bedienen van een de laser uitgebreide specialistische kennis. Onder andere moet het luchtruim worden bewaakt om de luchtvaart niet in gevaar te brengen. 

Hoe hoog reikt de laserstraal?
Op een hoogte van tien kilometer blijft de laserstraal duidelijk en scherp. Daarna begint hij te verzwakken naarmate de deeltjes in de lucht afnemen.

Hoe dik is de laserstraal?
Als deze het lasersysteem verlaat, is hij ongeveer twee centimeter breed.

Waarom gaat de laser soms uit?
Wanneer een vliegtuig nadert, zorgt een speciaal gebouwd radarsysteem ervoor dat de laser wordt uitgeschakeld.

Lees meer
Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023. Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.
Projects. 2023.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!