Een leven lang handen

Een leven lang handen

Nachtegaallaan 13

Je kunt heel veel aflezen van iemands handen. Doe jij dat wel eens? Dat je iemand leest op het uiterlijk van de handen? Hebben de handen veel meegemaakt, zijn het werkhanden of juist onbeschadigd en gaaf? Door handen zo duidelijk te laten zien, word je als kijker heel bewust van je eigen paar. Vooral in deze tijd waar we een lange periode elkaars handen met rust lieten, mogen ze nu – in deze reportage ‘Een leven lang handen’ – weer in de schijnwerpers staan.

Toos Nijssen is al haar hele leven gefascineerd door portretten, van gezichten en van handen. Op zoek naar diversiteit, en naar het persoonlijke handschrift komt ze in deze serie 43 paar handen tegen. De portretten zijn gemaakt van bewoners van Vitalis Woonzorg Centrum in Gestel, 2017. Ze verbleef twee maanden lang in een reizend atelier, ofwel een container, dat bij Vitalis op het terrein werd opgezet. Jong en oud kwamen langs voor haar project ‘Een leven lang handen’. Bewoners, hun kinderen én kleinkinderen bezochten het tijdelijke atelier en namen plaats in een stoel, met de handen op een kussen. Toos startte de camera en vertrok naar buiten. Een bewust moment voor haar modellen om even stil te staan bij de reportage. De mensen zaten tussen de 5 en 10 minuten in de stoel, waar Toos 1 minuut selecteerde voor haar reportage. Al die video’s samen, vormen het werk ‘Een leven lang handen’.  

Read more
Read less

Over de kunstenaar

Toos Nijssen

Toos Nijssen is een multimediale kunstenaar. Als tekenaar, installatiekunstenaar, beeldhouwer, fotograaf en videokunstenaar werkt ze sinds 1992 aan reportages. Haar werk is opgenomen in verschillende collecties zoals Van Bommel van Dam in Venlo en in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Altijd al gefascineerd door handen, maar ook van gezichten maakt Toos series en portretten.

Vanaf 1995 werkt ze aan een archief dat bestaat uit videoportretten van mensen die 5 tot 60 minuten in stilte voor de camera zitten in een speciaal daarvoor ingerichte studio. De portretten zijn opgeteld in zo’n 1500 exemplaren en opgeslagen in haar archief. Het vormt de basis voor haar werk, van tekeningen tot installaties. De videoportretten staan niet op zichzelf, maar vormen samen met andere technieken een installatie. Vaak worden de projecten in opdracht ontwikkeld, en hebben ze te maken met een bepaald thema of met een bepaalde locatie. Vaak sociale projecten, waar zoals in deze reportage bewoners van Vitalis worden gefilmd, maar ook van bewoners uit wijken die gerenoveerd of gesloopt gaan worden komen aan bod. De thema’s ‘thuis’, ‘afkomst’ of ‘emancipatie’ liggen altijd aan de grondslag.  

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!