Ontdek samen het heelal

In het lichtkunstwerk van Hugo Vrijdag bouwen duizenden kinderen van over de hele wereld samen een universum. Op basisscholen en het voortgezet onderwijs, dagbestedingen maar ook thuis aan de keukentafel, maken kinderen tekeningen van planeten, ruimtewezens, ruimteschepen of van andere bijzondere objecten uit de ruimte. In Eindhoven zien bezoekers van GLOW het lichtkunstwerk opbloeien met duizenden 3D-planeten gemaakt door kinderen. Maar ook vanuit andere landen kun je gemakkelijk mee doen. Het universum bestaat uit wereldwijde Ruimtereizigers!

Read more
Read less

Hoe doe je wereldwijd mee?

Als buitenlandse school of als bewoner van een ander land dan Nederland, kun je eenvoudig mee doen met het wereldwijde Ruimtereizigers project. Teken een ruimteschip of alien en upload ‘m via de online gallery. Samen vormen we een universum aan wereldwijde Ruimtereizigers. Kunstenaar Hugo Vrijdag zal door alle ingezonden tekeningen bladeren en een aantal selecteren om te verwerken in het fysieke lichtkunstwerk tijdens GLOW Eindhoven. Het zou zomaar eens kunnen dat jouw tekening wordt uitgekozen, ongeacht waar ter wereld je die hebt gemaakt…

Read more
Read less

Lesbrieven

Onderstaande lesbrieven lees je om lessen op school te voorbereiden of om thuis meer informatie te krijgen over het project.

Read more
Read less

Klassikale powerpoints

Onderstaande powerpoints worden gebruikt op basisscholen en het voortgezet onderwijs in klassikale lessen. Gebruik ze ook thuis!

Read more
Read less

Bekijk hier de instructievideo's

Teken een alien

Instructievideo voor groep 1 tot en met 4

Bekijk de video

Teken een ruimteschip

Instructievideo voor groep 5 t/m 8 en VO 1&2

Bekijk de video

Knutsel een 3D-planeet

Instructievideo voor groep 5 t/m 8 en VO 1&2

Bekijk de video

Over de kunstenaar

Hugo Vrijdag en het concept

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Hij schrijft verhalen die verfilmd worden en in de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. In de loop der jaren maakte Hugo Vrijdag kunstwerken in de openbare ruimte en lichtinstallaties voor eerdere GLOW edities, waaronder het project ‘Vogels’ en ‘Zonnebloemen voor Van Gogh’.

Dit jaar liet hij zich inspireren door The Overview Effect van de Amerikaanse ruimtefilosoof Frank White. Drie dingen vallen op als astronauten terugkeren uit de ruimte: bij terugkomst is er meer waardering voor de schoonheid van de aarde, ze voelen zich meer verbonden met alles wat er leeft en ervaren tijdens hun reis een overweldigend emotioneel gevoel bij het zien van de wereld. Een reis in de ruimte verandert het perspectief op de wereld voorgoed.

GLOW streeft ernaar om kinderen op een laagdrempelige manier bewust te maken van hun rol op aarde. Door kinderen al op jonge leeftijd te bereiken, wordt een ontwikkeling in gang gezet die zowel op persoonlijk als op collectief maatschappelijk niveau bijdraagt. Met het kindereducatieprogramma benadrukt GLOW niet alleen de waarde van kunst, maar ook van het behoud van het milieu. Door kinderen te betrekken bij kunst en tegelijkertijd de nadruk te leggen op duurzaamheid, worden ze aangemoedigd om actief na te denken over hun impact op de wereld en stuurt het op positieve veranderingen. GLOW hoopt zo bij te dragen op het vormen van een generatie die zich inzet voor een duurzamere toekomst.

Lees meer
Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten.
Eerdere projecten.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!