Vuurvliegjes staan bekend om hun gezellige, zigzaggende lichtpuntjes in de late avonduren. Dit licht wordt bioluminescentie genoemd. Naast vuurvliegjes zijn er nog talloze verschillende organismen die bioluminescentie vertonen. Dit licht maken de diertjes zelf of in samenwerking met nog kleinere diertjes, ofwel een leven in symbiose.
De Euprymna Scolopes is een kleine inktvis die in symbiose leeft met de Aliivibrio Fischeri bacterie. Alleen vertoont deze kleine bacterie geen bioluminescentie, echter door middel van een soort eigen taal (Quorum sensing), communiceren deze bacteriën met elkaar. En wanneer ze genoeg gezelschap hebben, gaat het licht spontaan aan!
In een samenwerking tussen Fontys Toegepaste Natuurwetenschappen, GLOW Eindhoven en de Antoon van Dijkschool brengen we tekeningen tot leven. Leerlingen kunnen hun fantasie loslaten op papier en potlood-tekeningen maken. Studenten van Fontys Toegepaste Natuurwetenschappen voegen bacteriën toe aan de tekening in de vorm van een “Living Color”. De tekening verandert hierdoor in “Living Color Art” welke tijdens GLOW te zien zal zijn.