Ontdek samen het heelal

Met uitpuilende broekzakken en tassen vol sluipt een klein groepje nieuwsgierige kinderen ‘s nachts de deur uit. De Ruimtereizigers, zoals zij zichzelf noemen, gaan op avontuur. De oneindige sterrenhemel en voorbij vliegende kometen verbazen hen. Er is vast genoeg te vinden daar in die donkere hemel, denken ze, misschien wel de allermooiste planeet van het hele heelal!

Planeten in alle kleuren van de regenboog komen al snel op hen af. Roodgeelgroen, de ene nóg mooier dan de andere. Sterren razen voorbij en lijken te knipogen. De Ruimtereizigers kijken hun ogen uit. Het heelal biedt oneindig veel moois: ufo’s, grappige ruimtewezens, maffe planeten en kijk daar, andere astronauten zwaaien vrolijk!

Een planeet komt langzaam dichterbij. Vreemde ruimtewezens springen in het rond en roepen in een ruimtewezen-taal. Ksssh, blabla, kss-wa. De Ruimtereizigers besluiten om kennis te maken maar vertrekken gauw na een kopje ruimte-thee om verder te ontdekken.

En ineens zien ze het. Zo klein als een knikker, een glimmend groenblauw bolletje. De Ruimtereizigers staren met open mond naar hun thuis. Wat is het mooi daar… Al die mensen, dieren en natuur. Het is een prachtig kwetsbaar zooitje bij elkaar. ‘Dat is de mooiste planeet van het heelal!’, roepen ze verrukt, ‘We hebben ‘m gevonden!’. De kinderen besluiten terug te keren naar huis om iedereen die het maar horen wil te overtuigen van de schoonheid én kwetsbaarheid van de aarde. Een nieuwe missie is geboren: dat kleine groenblauwe bolletje verdient onze onverdeelbare aandacht.

Read more
Read less

De wereldwijde Ruimtereizigers

In het lichtkunstwerk van Hugo Vrijdag bouwen duizenden kinderen van over de hele wereld samen een universum. Op basisscholen en het voortgezet onderwijs, kinder- en buitenschoolse opvang maar ook thuis aan de keukentafel, maken kinderen tekeningen van planeten, ruimtewezens, ruimteschepen of van andere bijzondere objecten uit de ruimte. Hier in Nederland, maar ook in andere landen. Het fysieke lichtkunstwerk met 3D-planeten van kinderen is te zien op GLOW Eindhoven. Ook van een afstandje kun je mee doen. Teken een ruimteschip of alien en upload ‘m via onderstaande knop. Samen vormen we een universum met wereldwijde Ruimtereizigers. En… Het zou zo maar eens kunnen dat jouw tekening wordt uitvergroot in het fysieke lichtkunstwerk.

Hugo Vrijdag liet zich in dit concept inspireren door The Overview Effect van de Amerikaanse ruimtefilosoof Frank White. Drie dingen vallen op als astronauten terugkeren uit de ruimte: bij terugkomst is er meer waardering voor de schoonheid van de aarde, ze voelen zich meer verbonden met alles wat er leeft en ervaren tijdens hun reis een overweldigend emotioneel gevoel bij het zien van de wereld. Een reis in de ruimte verandert het perspectief op de wereld voorgoed.

Tip! Wil je met jouw klas de sterrenhemel bekijken? Boek dan een rondleiding bij De Sterrenwacht Eindhoven via deze link. Voor de reguliere openingstijden bekijk je de agenda op de website via deze link.

Read more
Read less

Instructies

Onderstaande powerpoints worden gebruikt op basisscholen en het voortgezet onderwijs. Gebruik ze ook thuis!

Read more
Read less

Bekijk hier de instructievideo's

Teken een alien

Instructievideo voor groep 1 tot en met 4

Bekijk de video

Teken een ruimteschip

Instructievideo voor groep 5 t/m 8 en VO 1&2

Bekijk de video

Knutsel een 3D-planeet

Instructievideo voor groep 5 t/m 8 en VO 1&2

Bekijk de video

I n d e r u i m t e e r v a a r d e i k o o k e m o t i o n e e l d a t i k o n d e r d e e l b e n v a n i e t s g r o t e r s . E n w a t i k o o k s t e r k v o e l d e , w a s d e s c h o o n h e i d e n k w e t s b a a r h e i d v a n d i e k l e i n e p l a n e e t v a n o n s . I e t s w a a r w i j g o e d o p m o e t e n p a s s e n . A n d r e K u i p e r s , A l g e m e e n D a g b l a d 2 1 m a a r t 2 0 2 4

Over de kunstenaar

Hugo Vrijdag

Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Hij schrijft verhalen die verfilmd worden en in de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is medeoprichter van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). In de loop der jaren maakte Hugo Vrijdag kunstwerken in de openbare ruimte en lichtinstallaties voor eerdere GLOW edities, waaronder het project ‘Vogels’ en ‘Zonnebloemen voor Van Gogh’. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie van het narratieve en techniek.

GLOW streeft ernaar om kinderen op een laagdrempelige manier bewust te maken van hun rol op aarde. Door kinderen al op jonge leeftijd te bereiken, wordt een ontwikkeling in gang gezet die zowel op persoonlijk als op collectief maatschappelijk niveau bijdraagt. Met het kindereducatieprogramma benadrukt GLOW niet alleen de waarde van kunst, maar ook van het behoud van het milieu. Door kinderen te betrekken bij kunst en tegelijkertijd de nadruk te leggen op duurzaamheid, worden ze aangemoedigd om actief na te denken over hun impact op de wereld en stuurt het op positieve veranderingen. GLOW hoopt zo bij te dragen op het vormen van een generatie die zich inzet voor een duurzamere toekomst.

Lees meer
Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten. Eerdere projecten.
Eerdere projecten.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!