Over de kunstenaar
ASML x Dirk van Poppel
ASML
Horatiu Hudin, is 26 jaar oud en werkt als Legal Operations Specialist bij ASML. Zeven jaar geleden verhuisde hij naar Nederland, maar oorspronkelijk komt hij uit een klein stadje in de regio Transsylvanië in Roemenië. Horatiu was altijd al gefascineerd door technologie en innovatie in het algemeen. Dit jaar kreeg hij de kans om nauw samen te werken aan het project van ASML. De zonnebloemen van Van Gogh behoren tot zijn favoriete werk maar ambitieus als hij is, hoopt hij dat dit project nog meer zal inspireren en verbazen.
Jos Verhagen, een veelzijdig kunstenaar die geboren is in 1960 te Geldrop, een dorp vlakbij Eindhoven. Hij studeerde elektronica en werkte bij Philips in Eindhoven. ASML was destijds een klant. Vanaf zijn jonge jaren was Jos al gericht op het maken van kunst in Eindhoven. Hij stond aan het begin van het ‘Het Jeugd atelier’ dat later SKE heette. Een centrum dat zich richtte op schilderkunst, beeldhouwen etc. Later werd SKE overgenomen en op dit moment kennen we het centrum als CKE. Een leidende organisatie in Eindhoven gericht op elk niveau van Art, waar Jos de beginselen van oprichtte.
Ralph de Pagter, (1965) werkt sinds 2000 bij ASML. Door middel van de Feedback Loop Competence traint en ondersteunt hij ASML engineers om historische gegevens als leeractiviteit te gebruiken. De resultaten gebruikt hij voor verbeteringen aan de nieuwste ASML ontwerpen. Naast technische expertise, is hij gespecialiseerd in verschillende disciplines van fotografie en nam hij deel aan internationale fotowedstrijden. Binnen ASML combineert hij het kwaliteitsgerichte werk met creatieve en maatschappelijk betrokken projecten, zoals lichtkunstwerk Stay Tuned. Hij ziet kunst maken als een fascinerend en bevredigend proces, vooral wanneer het publiek de inspanningen erkent en de eindresultaten waardeert.
Ralph Reijnen, woont in een klein dorpje in de achterhoek (Gelderland) en is altijd al geïnteresseerd geweest in de Eindhovense techniekwereld. Ralph is projectmanager binnen het Pellicle-programma. Voor hem is het belangrijk om met zijn team doelen te bereiken, mensen te ondersteunen, eenvoudige oplossingen voor lastige problemen te vinden en dit af te stemmen binnen het project en het programma. Met zijn duidelijke interesse voor techniek kijkt hij ieder jaar uit naar GLOW. Nu is hij trots dat hij heeft meegewerkt aan GLOW 2022.
Senna Eijkemans, is blij deel uit te mogen maken van de ASML GLOW Lab. Bij ASML werkt zij als IT user support medewerker. Een baan waarbij ze gastvrijheid en kennis van IT kan combineren. Haar liefde voor bloemen steekt ze niet onder stoelen of banken. Naast haar baan bij ASML heeft ze een online droogbloemenzaak. Na jaren out-of-the-box denken heeft ze – zoals ze zelf beschrijft – haar hersenen getraind om de meest gekke ideeën te bedenken en alle punten met elkaar te verbinden. Dit resulteert in verbazingwekkende ideeën, zoals hier: bij Stay Tuned.
Tim Nevels, is ontzettend nieuwsgierig en zoekt graag uit hoe iets in elkaar steekt. Hij houdt ervan processen te analyseren en met creatieve oplossingen te komen. Nieuwe ontwikkelingen en technologieën inspireren hem en daarbij wil hij laten zien hoe je met technologie creatief kunt zijn. Zijn favoriete werk is niet voor niets Eschers Relativiteit. Als antwoord op de vraag wat zijn handtekening is in zijn werk en hoe anderen dit kunnen herkennen, vertelt hij: gewoon kwaliteit leveren. Kort maar krachtig.
Accompanying Artist
Dirk van Poppel De geboren Eindhovenaar Dirk van Poppel is de kunstenaar die de ASML GLOW Lab heeft begeleid. Samen met het team is hij erin geslaagd om de perfecte combinatie te ontwikkelen tussen ambacht en moderne technieken. Zijn studie aan de kunstacademie heeft hem leren kijken en ervaren wat kunst kan én mag zijn. Als mapping artist is Dirk al jaren betrokken bij GLOW. Ieder jaar probeert hij een nieuw element toe te voegen aan de 3D mapping wereld. Zo is de techniek van Stay Tuned nog nooit eerder gebruikt. Het Centraal Station, het Student Hotel en de projectie op de grond werken samen als één geheel. De inspiratie voor dit lichtkunstwerk komt voort uit zijn intuïtie en de verwondering die daarbij vrijkomt. Dirk weet gedachten en taal om te zetten in beelden. Hierbij is geen uitleg, geen verklaring, geen reden nodig. Toch krijgt hij het voor elkaar dat mensen verwonderd raken om iets wat ze niet begrijpen.