Unplugged

Anne Frankplantsoen

Stel je voor! Een zwevende gloeilamp in de lucht met buitengewone proporties. Met een reusachtige stekker en een kabel. Waar haalt de gloeilamp zijn stroom vandaan? Het antwoord is: van jou! Bezoekers van GLOW kunnen de pinnen van de stekker gebruiken om zelf de energiebron van de gloeilamp te vormen. De gloeidraad die gaat branden is niet wat je zou verwachten. De draden zijn vervangen door de drie ‘vibes’ die het stadslogo van Eindhoven kenmerken.

Het werk heeft interactie en samenwerking van mensen nodig om tot leven te komen. Net zoals de stad en lichtfestival GLOW, mensen nodig heeft om te bruisen. Daarom moedigen we je graag aan om samen te werken en de interactie met de installatie aan te gaan. Met vrienden, familie of juist iemand die je helemaal niet kent. Zonder jullie zou de stad niet zijn zoals hij is; voel de energie die jij aan Eindhoven of je eigen woonplaats geeft. Het creëren van een zwevende stekker bracht nodige uitdagingen en complexiteit met zich mee. Om de zwevende stekker volledig op te laten gaan in het ontwerp, werd het gebruik van een contragewicht niet mogelijk en ook de diameter van de kabel werd een beperkende factor. De oplossing werd gevonden in een ontwerp met een grondanker. Met een zwaar profiel van extra gehard- en warm vervaardigd staal, wordt er voldaan aan de sterkteberekeningen zonder concessies aan het eerste ontwerp.

Unplugged is speciaal voor GLOW gemaakt. Hoewel het idee voor het kunstwerk al ontstond vóór de bekendmaking van het thema Urban Skin, past het hier wel uitstekend bij. Volgens de ontwerpers bestaat de Urban Skin van Eindhoven namelijk uit de mensen die er wonen, werken, studeren of zich op een andere manier met de stad verbonden voelen. De installatie benadrukt de relatie tussen de stad en haar inwoners en bezoekers.

Read more
Read less

" L a t e n w e s a m e n e n e r g i e g e v e n a a n E i n d h o v e n "

Over de kunstenaar

IGNITE

IGNITE is een getalenteerd studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Ooit opgericht door enthousiaste leden van studieverenigingen Cheops (Built Environment) en Lucid (Industrial Design) die samen een installatie voor GLOW wilden maken. Nog steeds bestaat het team uit meerdere studenten die licht, kunst en techniek combineren. Op dit moment werken ze aan een groot aantal ontwerpprojecten waarbij ze samenwerken met verschillende stakeholders. Denk hierbij onder andere aan een samenwerking met de Brain Port Industry Campus, de gemeente Eindhoven, de Efteling, Paaspop, Vogelfrei, Tesla Diva’s, SSRE en Fontys Hogescholen.

Anke Staal, Hein van Dal, Jarrit Verhoek, Jesper Kapteijns, Maaike Timmers en Yulin Su werkten aan deze installatie. Met uiteenlopende achtergronden in Industrieel Ontwerpen, Psychologie & Technologie, Bouwkunde en Werktuigbouwkunde leverden zij allemaal een eigen bijdrage. Voor de meesten van hen gold dat het de eerste keer was om aan een lichtproject te werken. Gelukkig deelden ze de gemeenschappelijke nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te leren en de drive om kunst met techniek te verbinden. Het team haalt haar inspiratie uit sociale issues. Ze keken naar relaties tussen mensen en hoe ze daar op kunstzinnige wijze met licht op in konden spelen.

Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022. Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.Projects. 2022.
Projects. 2022.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!