GLOWing Horizons

Voor het eerst in bijna twee decennia gaat GLOW verder dan de vertrouwde stadsgrenzen van Eindhoven. Dit jaar straalt niet alleen de stad, ook de omliggende regio komt tot leven. GLOWing Horizons brengt lichtkunst naar iedereen, en dat betekent een reis buiten de stadsgrenzen met lichtkunstwerk CITYVERSE van OCUBO

In deze allereerste GLOWing Horizons-editie gaan de dorpen Geldrop-Mierlo, Waalre, Oirschot en Best voorop met bijzondere gebouwen die het doek zijn voor lichtkunst. Het is een voorproefje op wat komen gaat: een glimp naar de toekomst met de regio als baken van licht. Bekijk hoe de Standerdmolen in Mierlo van gedaante verandert, terwijl in Oirschot de eeuwenoude Sint-Petrusbasiliek en de Kloostertuinen in een nieuw licht stralen. Het Gemeentehuis en de kapel in Best worden nieuwe meesterwerken, samen met Het Weverijmuseum en de Weeffabriek in Geldrop en Het Huis van Waalre in Waalre.

Bekijk hieronder de programma’s per gemeente.

Read more
Read less

Programma Waalre

Van vrijdag 10 tot en met zaterdag 18 november is het lichtkunstwerk CITYVERSE te zien op het Huis van Waalre van 18.30 tot 22.00 uur. De projectie is gratis te bezoeken. Vortman besluit: “We hopen dat onze inwoners maar ook bezoekers uit de regio genieten van dit gratis spektakel. Een mooi evenement om cultuur te beleven.”

Wat ga je zien?

 • Echte Waalrese gezichten

Een van de Waalrenaren die met haar foto’s prominent in de projectie naar voren komt, is Mariet Wilders. Onlangs presenteerde zij haar boek ‘Waalre 100 gezichten’, met 100 Waalrenaren van verschillende geboortejaren. “Ik ben onwijs benieuwd. Een aantal van mijn foto’s gaan waarschijnlijk terugkomen in de projectie. Mijn idee voor een boek begon heel klein en wordt nu iets heel groots. De GLOW-projectie is de kers op de taart.”

 • Speciale kinderavond

GLOWing Horizons in Waalre trapt af met een speciale kinderavond op vrijdag 10 november. Iedereen (met kinderen) is om 18.30 uur welkom achter het Huis van Waalre. Alle basisschoolkinderen hebben materiaal mee naar huis gekregen voor het maken van een ‘Go-GLOW-Light’. Vanuit het Huis van Waalre vindt een kleine wandeling plaats door het Woldersven. De wandeling eindigt voor het Huis van Waalre en daar gaat dan voor de eerste keer de projectie aan. Nadien krijgen de ‘Go-GLOW-Lights’ een mooie plek in de tuin van het Huis van Waalre.

Read more
Read less

Programma Oirschot

Wie Oirschot nog niet kent, zal aangenaam verrast worden door de prachtige dorpskern omgeven door vele monumenten. Op de Markt torent de imposante Sint-Petrusbasiliek hoog boven het dorp uit. Ook bekijk je de Kloostertuinen verlicht. Van vrijdag 10 tot en met zaterdag 18 november is het lichtkunstwerk CITYVERSE te bekijken van 18.30 tot 22.00 uur.

Wat ga je zien? 

 • De GLOW route

De GLOW route start bij het Boterkerkje waar een expositie van kinderkunstwerken van OBS De Korenbloem te zien zal zijn.Vandaar loop je via de Markt naar Museum de Vier Quartieren waar een speciale expositie te zien is: Licht! Van de tijd van Van Gogh tot aan hedendaagse lichtkunst.

Loop dan voor het gemeentehuis langs richting de Toren van de impostante Sint-Petrusbasiliek voor het grootste lichtkunstwerk: op twee zijden van de toren van de basiliek wordt een torenhoog lichtkunstwerk geprojecteerd. Ook zijn aan de rechterzijde van de Basiliek de nieuwste glas-in-lood ramen van kunstenaar Marc Mulders te zien, genaamd ‘De Betoverende Tuin’. Een primeur!

Van daaruit loop je naar de Koestraat, waarbij eerst het Hof van Solms wordt gepasseerd en vervolgens ga je naar De Brouwerij Vandeoirsprong. Beide gebouwen zijn kunstzinnig aangelicht met behulp van ‘PANI’ techniek. De route eindigt bij de Zusters Franciscanessen. Het tweede grote lichtkunstwerk is te vinden achterin de kloostertuin: dit levert een feeëriek tafereel op.

Vanuit het klooster wandel je terug richting de Markt om onderweg, of op de Markt nog te genieten van een hapje en drankje.

 • Daarnaast bekijk je Het Schaduworgel op maandag 13 november vanaf 18:00 uur bij De Kloostertuinen. Het Schaduworgel trekt door de straten om verhalen op te halen. Op de gevels vertellen bewegende schaduwen de anekdotes en ervaringen van daklozen, vluchtelingen, nonnen, ouderen. Beelden en belevingen die zij hebben mee gemaakt zijn wellicht heel herkenbaar. Kom ook kijken naar de rijdende installatie bij De Kloostertuinen.
Read more
Read less

Programma Best

Van zaterdag 11 tot en met zaterdag 18 november staat Best voor de eerste keer in het teken van GLOW. GLOW Best is elke avond van 18.30 – 22.00 uur te bewonderen voor alle inwoners en bezoekers. Bekijk het

Wat ga je zien? 

 • De Kapel verlicht
 • Het Gemeentehuis in licht
 • Daarnaast bekijk je Het Schaduworgel op vrijdag 13 november van 14:00 uur tot 17:00 uur bij Archipel Nazareth. Het Schaduworgel trekt door de straten om verhalen op te halen. Op de gevels vertellen bewegende schaduwen de anekdotes en ervaringen van daklozen, vluchtelingen, nonnen, ouderen. Beelden en belevingen die zij hebben mee gemaakt zijn wellicht heel herkenbaar. Kom ook kijken naar de rijdende installatie bij Archipel.
Read more
Read less

Programma Geldrop-Mierlo

De lichtkunst die Geldrop-Mierlo samenbrengt met de stad Eindhoven zijn te zien op Het Weverijmuseum, De Weeffabriek (Geldrop) en De Standerdmolen (Mierlo). De lokale rondes zijn herkenbaar door de felgekleurde stickers op de lantaarnpalen en starten vanaf de Brigidakerk en de Lucia kerk (Geldrop), maar de route elders starten mag natuurlijk ook. De routekaartjes zijn op de homepage te vinden.

Vrijdag 10 tot en met zaterdag 18 november is het lichtkunstwerk CITYVERSE te zien van 18.30 tot 22.00 uur. De projecties zijn gratis te bezoeken.

Wat ga je zien? 

 • Het Weverijmuseum in een ander licht (Geldrop)
 • De Weeffabriek omgetoverd (Geldrop)
 • De Standerdmolen (Mierlo)
 • Speciale BEAT boxen op de route in Geldrop
Read more
Read less

Bezoek CITYVERSE

Best

Het gemeentehuis & de kapel

Geldrop

Het Weverijmuseum & De Weeffabriek

Waalre

Het Huis van Waalre

Mierlo

De Standerdmolen

Oirschot

De Sint-Petrusbasiliek & De kloostertuinen

Over de kunstenaars

OCUBO

Al bijna 20 jaar lang laat kunstenaarscollectief OCUBO mensen versteld doen staan met meeslepende videomapping creaties. Ze reizen de hele wereld rond om tentoonstellingen te creëren met een bijzondere nadruk op technologische innovaties. Hun toewijding aan vooruitgang is zo sterk dat ze zelfs een eigen onderzoekslaboratorium hebben opgezet, waar ze oplossingen ontwikkelen op het gebied van interactiviteit, licht en digitale media kunstinstallaties. De installaties en shows van OCUBO hebben een stempel gedrukt op ’s werelds grootste internationale lichtfestivals in meer dan 35 landen, verspreid over Europa, Amerika en het Midden-Oosten. Of het nu UNESCO-werelderfgoedsites, imposante monumenten of levendige openbare plekken zijn, OCUBO heeft ze allemaal tot leven gebracht met het vertellen van verhalen. Zoals ze zelf zeggen: “Er is altijd een verhaal om de hoek, net zoals mensen zich al eeuwenlang rond een kampvuur verzamelen om verhalen te delen, proberen wij die verhalen letterlijk in het licht te brengen.” Alle shows hebben diepgewortelde menselijke ervaringen die voor onschatbare waarde zijn om de shows buitengewoon te maken. ‘Kunst en innovatie gedijen het beste wanneer ze geworteld zijn in menselijke connecties en verhalen.’

Lees meer
Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023. Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.Projects. 2023.
Projects. 2023.

Word partner

GLOW Eindhoven bestaat dankzij bijzondere samenwerkingen en op maat gemaakte partnerships.

Steun GLOW

Doneer eenvoudig en veilig een vrijwillig bedrag. Stichting GLOW is met iedere donatie blij!